Sunday, May 13, 2018

24 - 27 juli 2018: Lof der luiheid

FILOSOFIE & LEVENSKUNST: LOF DER LUIHEID
Over het nut van het nutteloze: een herwaardering van een oude ondeugd


Hartje zomer in het hart van Amsterdam trekken wij ons terug uit alle haast, things to do, en geroezemoes, in het kleinste en mooiste theatertje van Nederland, het Torpedo Theater, om ons te verdiepen in lof der luiheid. Aan de hand van enkele filosofen, en ook in de praktijk. Een exclusieve vierdaagse voor een beperkt aantal deelnemers. 

Heb je er genoeg van om je door het leven te haasten, alsmaar druk te zijn, en je leven te laten bepalen door nut, agenda’s, smartphones en andermans wensen? Wil je je niet langer schuldig voelen bij nietsdoen?
Luiheid heeft van oudsher een slechte naam, maar is dat terecht? Is er voor innerlijke rust niet een forse dosis luiheid nodig? En kan creativiteit wel zonder? Luiheid is belangrijk voor het persoonlijk welzijn en levensvreugde. Verder is luiheid existentieel van belang: om je te bezinnen, om je te ontplooien, om zin te houden in het leven. 

Mag je lui zijn? Moeten we niet handelen en in beweging blijven om zo de verantwoordelijkheid voor ons eigen geluk en ons eigen leven te nemen? 

Ook lijkt luiheid te staan tegenover verantwoordelijk burgerschap. Immers, iemand die z’n verantwoordelijkheid serieus neemt, doet iets. Vraag is: in hoeverre ben ik verantwoordelijkheid voor de wereld? En hechten wij niet een te groot belang aan werk en nut? 

In een maatschappij waarin efficiëntie, nut en succes voorop staan, is het moeilijk om lui te zijn zonder rechtvaardiging van vakantie. We zullen onderzoeken of dat de enige goede reden is. 

Om lui te mogen zijn, lijkt het nodig om anders te gaan denken, over jezelf, over het leven, over de toekomst. Deze cursus is een uitnodiging om het leven eens door de bril van ‘luiheid’ te bezien. En wat te denken van 'innerlijke luiheid'? Filosofisch onderzoek en meer:

Aan de hand van een aantal filosofen onderzoeken we de verborgen kwaliteit van luiheid. We doen dit vanuit verschillende invalshoeken, met name: Paul Lafargue, Taoïsme, Spinoza, Stoa en Epicurus. Wat dachten zij over het recht op luiheid, nutteloosheid, vrijheid en genieten? Met Bregman en Harari kijken we naar onze huidige wereld.

Naast de filosofen, gaan we de stad met andere ogen bekijken: de kunst van het flierefluiten oefenen, stilte in de stad zoeken, ons verwonderen op het onthaastingspad. Ook bieden wij een luie onthaastende 'menukaart' kaart aan, voor wie buiten het programma nog meer wil ontdekken. Niets moet, alles mag.


Docent: drs Dries Boele
Plaats: Torpedo Theater, Sint Pieterspoortsteeg 33, Amsterdam
Data: 24 t/m 27 juli 2018
Cursus: 8 dagdelen 
Kosten voor cursus (incl cursusmateriaal): voor de vroegboekers (tot 10 juni) € 295,- ; daarna € 345,- 
Aanmelden: driesboele@wxs.nl
Meer informatie:  http://home.kpn.nl/boele097 INFORMATIEBIJEENKOMST: zondagmiddag 3 juni
Tijd: van 15 – 17 uur. 
Locatie: Café De Pont, Buiksloterweg 3-5, 1031 CC Amsterdam
Café De Pont is gemakkelijk te bereiken. Het ligt recht achter het Centraal Station, aan de overkant van het IJ. Nadat je de gratis pont (Buiksloterweg Veer) hebt genomen, zie je het pand direct voor je liggen.Locatie: TORPEDO THEATER. 
Het prachtige Torpedo Theater is gebouwd door Wim Kerkhove, de laatste poppenspeler van de Dam, als winterresidentie voor zijn poppenkast. Een verborgen intieme plek in het hart van Amsterdam, waar ideeën als vanzelf gaan borrelen. Sinds 2001 wordt het Torpedo Theater (tot 2012 Parooltheater) geprogrammeerd met kleine toneelvoorstellingen, performances, talkshows, salon- en thema-avonden, boek- en filmpresentaties, muziekuitvoeringen enz. (http://www.torpedotheater.nl/)
No comments:

Post a Comment