Monday, May 8, 2017

17 - 22 september 2017: FILOSOFIE & LEVENSKUNST: LEVEN ALS ONTWERP? Over vrijheid, toekomst en de kunst van het kiezen (Andros, Griekenland)

Op deze pagina vind je informatie over:
. zomercursus
. beschrijving van inhoud
. het eiland Andros
. Batsi
. Hotel Karanasos
. reisinfo
. verder: nog meer te doen
. 2 juli: informatiebijeenkomst


FILOSOFISCHE VAKANTIE in GRIEKENLAND
Voor wie het aangename met het leerzame wil combineren in het zonnige Zuiden: een cursus filosofie & levenskunst in Griekenland. Naast de cursus is er volop gelegenheid tot wandelen, zwemmen, luieren en uitstapjes maken.



Cursus: FILOSOFIE & LEVENSKUNST: LEVEN ALS ONTWERP? Over vrijheid, toekomst en de kunst van het kiezen

Docent: drs Dries Boele 
Plaats: Batsi op het eiland Andros (Cycladen, Griekenland)
Gemakkelijk te bereiken via Athene en Mykonos (zie hieronder)
Data: 18 - 22 september 2017 (week 38); start zondagavond 17 september
Cursus: 10 dagdelen 
Kosten voor cursus (incl cursusmateriaal): voor de vroegboekers (tot 5 juli) € 395,- ; daarna € 450,-
Indicatie reiskosten (vliegen plus boot en bus): circa € 275,- 
Overnachtingen: € 20,-/25,- per persoon per dag.
Voor meer informatie over cursus, reis en verblijf: mail (zie hieronder) 
Aanmelden: driesboele@wxs.nl 
Website http://home.kpn.nl/boele097/ 

INFORMATIEBIJEENKOMST over cursus, reis en verblijf: zondagmiddag 2 juli, in Amsterdam
(Zie hieronder)





BESCHRIJVING CURSUS



Filosofie van de levenskunst vraagt zich af hoe te leven. Levenskunst is ondenkbaar zonder vrijheid. Maar om wat voor vrijheid gaat het dan? Hoe ziet een vrij leven eruit? Hoe vrij ben je om je leven vorm te geven? En is het nodig om je een beeld van de toekomst te vormen?

In het onderzoek fungeert ieders levensontwerp als uitgangspunt: wat zijn je plannen voor de toekomst? Vervolgens zullen we filosofen loslaten op het thema ‘leven als ontwerp’ en wat we van vrijheid kunnen verwachten met het oog op het ‘goede leven’.

Vertrekpunt is de oproep van Sartre om je leven tot een project te maken. Hij was daarin optimistisch en meende dat we vergaand ons leven zelf richting zouden kunnen geven. Sartre stak de loftrompet over de menselijke vrijheid en hij was daarin niet de enige. Echter, niet iedere filosoof is zo optimistisch als Sartre.

Tijdens het onderzoek worden, naast de ideeën van Sartre, de opvattingen van de volgende denkers geïntroduceerd en besproken: Kierkegaard, Nietzsche, Levinas en Arendt. Ook kijken we naar het ideaal van de ‘volledig functionerende persoon’ (Rogers). Plus een Oosterse blik op de wens om het leven te plannen: Taoïsme en Zen. Zij belichten elk op een eigen manier de verwachtingen en mogelijkheden van de hedendaagse mens het eigen leven vorm te geven.

Thema’s: leven als ontwerp, levensstadia, verantwoordelijkheid, identiteit, intrinsieke motivatie, authenticiteit en handelen.

De cursus heeft het karakter van een workshop. Naast inleidingen op de genoemde filosofen, bestaat de cursus uit het bespreken van teksten, in een koppeling met de eigen ervaring.




ANDROS

Andros is het noordelijkst gelegen eiland van de Cyladen en is met een oppervlakte van 375 km², na Naxos, het grootste Cycladen eiland. Het is een rustig, nog niet door het grote toerisme ontdekt eiland, waar met name de Grieken zelf graag met vakantie komen.
Het eiland is bergachtig, het binnenland is vruchtbaar en groen, met veel bronnen en bergstroompjes, waardoor Andros ook het groenste Cycladen eiland wordt genoemd. Naast een weelderige natuur beschikt Andros over prachtige stranden. Zowel met een huurauto als wandelend biedt Andros veel mogelijkheden tot het maken van mooie tochten.
De hoofdstad van Chora is een stijlvol gezellig stadje met fraaie neoklassieke gebouwen, waar de mannen vrolijk discussiëren op straat en de vrouwen thee drinken op het terras.
In Chora en verder op het eiland is een groot aantal musea te vinden en ook verder biedt het eiland diverse bezienswaardigheden zoals de traditionele dorpen Katakilos en Arni, met watermolens en waterbronnen en het klooster van Zoodochou Pigi.

Een aanrader is het Museum voor Moderne Kunst: http://www.moca-andros.gr/en/  Het museum is gevestigd in Chora en dateert uit 1979. Het museum, een schenking van de familie Goulandris, kan bogen op doeken van 20ste eeuwse schilders als Picasso en Braque en vooraanstaande Griekse schilders als Alékos Fasianós, Sophía Vári, Giórgos Bouziánis en Dimítrios Galánis. In de beeldentuin staan werken van de beeldhouwer Michális Tómbros.
De Griekse collectie wordt regelmatig aangevuld en in de nieuwe vleugel van het museum worden regelmatig internationale tentoonstellingen gehouden.






BATSI
Batsi ligt in een baai met een mooi groot strand en is omgeven door heel veel groen. In het typisch Griekse dorpje bevinden zich vele leuke traditionele taverna’s en ouzeri’s, heerlijke visrestaurants en een klein vissershaventje. Aan het strand een aantal gezellige terrassen, waar de tijd lijkt stil te staan. Net buiten Batsi liggen een aantal heerlijke rustige rustige stranden. Wandelen is hier een ontspannende bezigheid. Batsi ligt zeven kilometer ten zuidoosten van de havenstad Gavrio en vijfentwintig kilometer ten westen van de hoofdstad van Andros, Chora.






HOTEL KARANASOS

De cursus wordt gegeven in het gastvrije Hotel Karanasos. In dit hotel kun je voor 20,00 tot 25,00 per nacht een kamer boeken. Ontbijt is voor 5,00 los bij te boeken. De kamers zijn licht en eenvoudig ingericht. Het hotel ligt op 30 meter van het strand van Batsi en op 500 meter van het hoofdplein van het plaatsje. In de directe omgeving bevinden zich tavernes en gezellige terrassen aan het strand. Het hotel beschikt over een ontbijtruimte, een bar en gratis WiFi.
Op Booking.com wordt het hotel beoordeeld met een 9.








REISINFO

Andros is makkelijk te bereiken vanuit Athene en vanaf het eiland Mykonos. Het is ook mogelijk om heen naar Athene en terug vanaf Mykonos te vliegen en vv.

Via Athene:
Transavia biedt vluchten naar Athene aan vanaf Schiphol en vanaf Eindhoven.
Vanaf de luchthaven van Athene reis je makkelijk met de bus voor een paar euro in ongeveer 40 minuten naar de haven van Rafina (met de taxi voor ongeveer 25,00). De prachtige boottocht naar Andros duurt ongeveer 2 uur, een bootretour kost ongeveer 38,00. Bij aankomst in Gavrio op Andros kun je met de klaarstaande lokale bus of taxi verder reizen naar Batsi (7 km). 

Via Mykonos: 
Transavia biedt op maandag en donderdag vluchten aan naar het nabijgelegen pittoreske eiland Mykonos. Vanaf de luchthaven van Mykonos reis je in 15 minuten met de taxi voor ongeveer 10,00 naar de haven. Vanaf Mykonos vertrekken meerdere boten per dag naar Andros. De overtocht duurt ongeveer 2,5 uur. Prijs bootretour ongeveer 25,00 a 30,00. Bij aankomst in Gavrio op Andros kun je met de klaarstaande lokale bus of taxi verder reizen naar Batsi (7 km). 

We kunnen adviseren in routes per vliegtuig en boot en in eventuele hotelovernachtingen onderweg (vlucht en boot sluiten niet bij elke aankomst- en vertrekdag aan) of ter uitbreiding van de reis. 

Meer info over de Griekse veerdiensten: http://www.aferry.nl/





VERDER

De cursus is mooi te combineren met een bezoek aan Athene of Tinos (nog niet ontdekt door toeristen, met de kerk van de heilige Moeder Maria waar ieder jaar duizenden gelovigen naartoe komen om te bidden) of het kosmopolitische Mykonos. Mykonos-stad staat bekend om de pittoreske "witte" Cycladen huisjes en ligt op 3 km afstand van Delos, heilige eiland van de Cycladen, de geboorteplaats van God Apollon; de God van het licht en de muziek. Meerdere malen per dag vaart hier een bootje naar toe vanuit Mykonos-stad. Delos was in de oudheid het centrum van de Cycladische eilanden (centrum van de cirkel = Cyclus). Heel het eiland is een grote archeologische plaats met prachtige bezienswaardigheden. 

De foto's zijn gemaakt door Mariëlle Buisman.





INFORMATIEBIJEENKOMST over cursus, reis en verblijf: zondagmiddag 2 juli, in Amsterdam

Voor wie belangstelling heeft, meer wil weten over cursus, reis en verblijf, is er op zondagmiddag 2 juli een informatiebijeenkomst over onderstaande filosofische vakantie in Griekenland. 

De bijeenkomst is in Amsterdam, in café De Pont, en is gemakkelijk te bereiken. Café De Pont ligt recht achter het Centraal Station, aan de overkant van het IJ. Nadat u de gratis pont (Buiksloterweg Veer) hebt genomen, ziet u het pand direct voor u liggen.


Tijd: van 15 – 17 uur. Om 16 uur geven we meer informatie over reis en verblijf.

Locatie: Café De Pont, Buiksloterweg 3-5, 1031 CC Amsterdam



Of mail naar: driesboele@wxs.nl




1 comment:

  1. I found this blog after a long time which is really helpful to let understand different approaches. I am going to adopt these new point to my career and thankful for this help.persoonlijke ontwikkeling amsterdam

    ReplyDelete